UNIVERSITY OF VIRGINIA                                                                                                          GROUNDS PLAN                                                                                                          OFFICE OF THE ARCHITECT
 

Notable Project Timeline
This timeline highlights building and landscape projects, as well as related publications, that exemplify one or more of the principles of the Grounds Plan. Items are organized by their actual or estimated completion date.

a

The Dell           
This project represents a creative response to the challenge of stormwa­ter management, provid­ing environmental and aesthetic improvements while meeting the regula­tory needs of the John Paul Jones Arena.

2004

b

 

 

 

 

Observatory Hill Dining Hall
The grass elipse created to the south of the dining hall provides much need flat open space to the Alderman Road Residence Hall and offers an out of doors compliment to the community gathering spaces found inside the building.

2005 

c

Historic Preservation FrameWork Plan This plan evaluated over 140 build­ings and landscapes, setting the framework for the continued preservation and study of the University’s post-Jefferson built history.

d

Cocke Hall
Renovation of this 1898 Stanford White structure.

e

 

 

 

 

Fayerweather Hall
Renovation config­ured this 1893building for use by Art History, demonstrating the importance of adaptable construction for this historic gymnasium.

f

Wilsdorf Hall
Containing nanotechnol­ogy research facilities, this structure was constructed on top of a parking lot in close proximity to related research buildings while improving connectivity in the precinct.

2007  

gSustainability Assessment
Devel­oped over a year-long process, details the breadth and depth of activities at UVa. and represents the first documented account of the University’s sustainability initiatives.

h

Ruffin Hall
Constructed for the Studio Arts program, this structure ex­tends north out from the Fiske Kimball Fine Arts Library and sets out a built edge to frame a landscaped central space as planned in the Arts Grounds Master Plan

2008 

iClaude Moore Nursing Education Building
Located on 15th Street across the street from School of Nursing School in McLeod Hall and the upcoming Medical Eduacation Building, this structure extends the medical education complex onto previously underutilized land in close proximity to the Hospital and Academical Village.

jClaude Moore Medical Education Building
Targeting LEED Silver Certification and built adjacent to School of Medicine facilities in MR-5 and the Carter Harrison Research Building.

k

SouthLawn Project
Constructs 114,000 GSF of space for the College of Arts and Sciences to house the History, Religious Studies and Politics depart­ments. The initial planning and design of the South Lawn featured significant and successful coordination with neighbors and the City of Charlottesville. This project was also the first at UVa. to pursue LEED certification.

2010  

l

 

 

 

 

Emily Couric Clinical Cancer Center
Formerly the site of a parking garage.

m

2011 and beyond

Rugby Administrative Building
Originally built as Faculty Apartments, restoration of this currently vacant building will provide space for administrative offices while preserving University history and conserving the embodied energy of building materials.

n

NewCabell Hall
Containing nanotechnol­ogy research facilities, this structure was con­structed on top of a parking lot in close prox­imity to related research buildings

oLee Street
Signif­icant improvements to Lee Street and the entrance to the Main Hospital are designed to better direct patients and visitors as well as form a more cohesive connection between health system facilities.

 

 

 

Wilsdorf Hall - Infill development and connectivity

The 1990 Facilities Master Plan identified the West Pre­cinct of the University as a key area for future academic and research expansion, as well as a prime location for a perceived “physical consolidation of the University.”

Given the dynamic and evolving research needs that exist in the fields of engineering and the sciences, the area south of McCormick Road seemed to offer limited expansion opportunity. A unique solution was necessary to provide the functionality desired by the department, while respecting allowable density and site constraints to produce a facility that meshed seamlessly with the existing conditions on Grounds.

Location of Wilsdorf Hall

Construction of Wilsdorf Hall was completed in 2006 af­ter several plan submissions and considerable time spent garnering support from the University and other private foundations. The finished structure stands five stories tall and is approximately 100,000 gross square feet, link­ing the University’s existing materials science and chemi­cal engineering buildings. The footprint houses multiple research laboratories, faculty offices, conference rooms, computational facilities, and work-study areas, all com­ponents the existing School of Engineering and Applied Science lacked prior to the new construction. Addition­ally, Wilsdorf is home to the University’s newly formed nanotechnology research laboratory, which was subsi­dized by the Virginia Partnership for Nanotechnology Education and Workforce Development alongside the National Science Foundation (NSF). The state-of-the-art nanotechnology laboratories were designed to inhibit vibration and sound interference, and to accommodate future generations of nanoscale materials, enabling re­search to move far beyond what was currently possible on Grounds. Because of the unique needs of this science, much of the lab space associated with nanotechnology exists below grade in a basement and sub-basement, resulting in a smaller building footprint than originally anticipated.

A $600,000 grant from the NSF helped solidify the success of this project; while the original structure was projected to cost roughly 10 million dollars, finished con­struction reached nearly $43million. This combination of University funding and outside support during the de­sign development and construction phases represents the integrated nature of the facility itself, and the potential for Wilsdorf to garner national acclaim for its innovative siting and design strategies.

Functioning as a true infill project, Wilsdorf uses limited space to connect the multiple functions of the School of Engineering and Applied Sciences, specifically the chemistry and materials science programs. A mixed-use component is also present, as Wilsdorf boasts social and recreational space alongside its functionality as an academic research center. The limited footprint also re­spects the importance placed on green space through­out Grounds and provides direct pedestrian linkages to adjacent structures and proximity to public transit op­tions. The result is more effective than locating the facil­ity on a greenfield site less accessible to students and faculty. Wilsdorf Hall successfully pairs efficient use of constrained space and existing infrastructure with func­tionality of academic space and connectivity among the sciences and throughout the University.